maandag 11 mei 2009

Mauritshuis Den Haag

Wat doe je op een zaterdag die je voor het eerst sinds tijden gewoon samen kunt doorbrengen?




Dan ga je terug naar de roots, Den Haag in ons geval dus!



Dus samen met de trein, de auto is echt geen optie, naar Het Haagje, gewoon even weg uit de puinhopen van de verbouwing en even de gedachten verzetten.




Op Het Plein duiken we een terrasje op en genieten we van een cappuccino en een hazelnootschuimgebakje van Maison Kelder (een begrip in Den Haag).
Terwijl we genieten van onze lekkernij en kijken naar de mensen die langslopen, valt ons oog op het Mauritshuis.
Wellicht is dat iets om naar toe te gaan, want we willen iets anders dan maar doelloos door de stad dwalen op zoek naar niks.


Zo gezegd, zo gedaan en we wandelen het Plein over richting Mauritshuis. Er is een tentoonstelling "Groeten uit Bentheim, Jacob van Ruisdael". We hebben geen idee wat Ruisdael precies schilderde, maar zijn naam klinkt wel bekend. En in het Mauritshuis hangt ook "Het meisje met de parel" van Johannes Vermeer. Een schilderij dat ik na het zien van de gelijknamige film, graag eens in het echt wil bekijken.


In het museum kan je een audio-toer volgen en dat is zeker aan te raden. Via een koptelefoon en het intoetsen van het nummer bij het schilderij, krijg je meer informatie over het schilderij, de schilder of het genre. Je kijkt op een andere manier naar een schilderij als je er meer over weet dan alleen wat op het bordje staat. Zelf was ik erg verrast door de schilderijen in het bloemenkabinet. De boeketten leken wel levensecht, je zou de bloemen bijna van het doek afpakken. In het voorjaar van 2011 wordt een tentoonstelling van bloemenstillevens verwacht. Dat is zeker iets om te onthouden of alvast in de Google-agenda te noteren!


Na onze culturele uitstap, hebben we nog heerlijk geluncht en toch nog lekker rondgelopen door het Haagse centrum. Daarna nog naar het Binnenhof om te genieten van de zon en de milkshake van de Mac. Maar dat ging helaas niet door. Het Binnenhof werd ontruimd, later bleek dat er een verdacht pakketje was gevonden, dus via de uitgang bij het Torentje en het Mauritshuis toch maar weer naar het Plein. Daar was gelukkig ook een bankje vrij en konden we alsnog genieten van de zon en de milkshake!


Foto's van ons uitstapje zijn te vinden in mijn Google-album


Geen opmerkingen:

Een reactie posten