woensdag 22 april 2009

Vaardigheden- en Projectweek leerjaar 1 en 2

In de week van 14 -17 april was er op het Kalsbeek College, locatie Bredius de jaarlijkse vaardigheden- en projectweek voor leerjaar 1 en 2.

Voor leerjaar 1 betekend dat dat de leerlingen in groepjes "Willem Wever"-vragen moeten beantwoorden en daarover aan het eind van de dag een presentatie moeten houden.

Te denken valt aan vragen als: "Hoe komen de gaten in de kaas?" of "Wat deden de Romeinen in Woerden?"

In de mediatheek hebben we , met dank aan onze vrijwilligsters, al een voorselectie gemaakt van de boeken waar de leerlingen informatie in kunnen vinden. Deze boeken staan al in onze projectkast. Natuurlijk kunnen de leerlingen ook zelf nog naar informatie zoeken in de catalogus.

Al die antwoorden moeten natuurlijk uitgewerkt worden en dat gebeurt dan op de computer. Er worden PowerPoint-presentaties gemaakt, posters en flyers.

De leerlingen vinden de vaardigheden- projectweek altijd erg leuk.
We konden dit jaar ook goed merken welke brugklassen al uitleg over het gebruik van de catalogus hadden gekregen. Deze leerlingen konden zelfstandig gebruik maken van de zoekmogelijkheden van de catalogus.

Voor ons dus het bewijs dat de mediatheeklessen over het gebruik van de catalogus echt nodig zijn en ook nuttig zijn voor de leerlingen.

Leerjaar 2 werkte sector-gericht, zij moesten in groepjes opdrachten maken die hen voorbereiden op hun sector voor het 3de en 4de jaar.

Op het Kalsbeek College hebben we de volgende sectoren (VMBO Basis en Kader):
Economie; Handel en verkoop, Handel en administratie, Consumptief Breed,
Zorg en Welzijn; Zorg en welzijn breed, Uiterlijke verzorging, SDV (sport, dienstverlening en veiligheid),
Instal-Elektro; Installatietechniek en Elektrotechniek.

Op vrijdag zijn de leerlingen op excursie geweest.
Leerjaar 2 ging naar Amsterdam, naar NEMO en het VOC-schip.
Leerjaar 1 ging naar Rotterdam, naar Blijdorp.

Al met al was het weer een gezellige, drukke week waarin leerlingen, docenten en mediatheek weer voldoende hebben geleerd!

1 opmerking:

  1. Even een reactie op je berichtje: sorry van de naamsverwisseling, heel dom van me.

    BeantwoordenVerwijderen